SOALAN ORGANISASI BENGKEL
1 Bahan manakah yang paling sesuai digunakan untuk mencuci luka apabila berlaku kemalangan?
A air suam
B air sejuk
C air sabun
D antiseptik
2 Ketua kumpulan di dalam sebuah bengkel dikenal sebagai
A AJK
B Guru
C Formen
D Penolong Formen
3 Jadual tugas digunakan untuk
A membekalkan maklumat kepada semua ahli
B membekalkan senarai nama penuh ahli kumpulan
C memastikan semua ahli dapat mengamalkan nilai murni
D memastikan semua ahli dapat bertugas mengikut giliran
4 Kegunaan mesin penyedut hampagas adalah
A membersih bahagian alatan yang berkarat
B memadam punca api kebakaran yang kecil
C menyedut habuk dari permukaan lantai dan permaidani
D menghembuskan keluar kotoran daripada alatan elektrik
Murid ditegah berbual semasa menggunakan peralatan atau mesin
|
5 Pernyataan di atas merujuk kepada Peraturan keselamatan
A diri
B alatan
C bengkel
D sekolah
6 Antara pernyataan berikut yang manakah dapat membantu murid mengelakkan
kemalangan di bengkel?
I Pastikan lantai tidak berminyak
II Gulung lengan baju yang panjang
III Menggunakan alat-alat yang tidak tajam
VI Gunakan sarung tangan semasa menggergaji
A I dan II
B I dan III
C II dan III
D III dan IV
7 Apakah maksud konsep 4M yang mesti diamalkan semasa di dalam bengkel?
A Amalan membersih, menyusun atur, menilai dan mendisiplin
B Amalan membersih, menyusun atur, membantu dan menjaga kerja
C Amalan membersih, menyusun atur, menilai dan menghasilkan kerja
D Amalan membersih, menyusun atur, membantu dan menghasilkan kerja
.8 Langkah-langkah di bawah merupakan cara untuk merawat kecederaan ringan
kecuali
A sapukan luka dengan iodin
B bersihkan luka dengan antiseptik
C bawa pelajar yang cedera berjumpa doktor
D balutkan luka dengan plaster atau kain kasa
9 Antara berikut, bahan manakah yang terdapat di dalam sebuah kotak pertolongan cemas?
I Kapas
II Gunting
III Spirit metil
IV Playar muncung tirus
A I dan II
B I dan IV
C II dan III
D II dan IV
10 Label B merujuk kepada alat pemadam api jenis
A air
B buih
C debu kering
D karbon dioksida
11 Antara berikut alat pemadam api jenis manakah yang paling sesuai untuk memadam api dari semua jenis punca kebakaran?
A A
B B
C BC
D ABC
12 Apakah langkah pertama yang perlu diambil jika ternampak punca api kebakaran
dalam Bengkel Kemahiran Hidup?
A Melaporkan kepada guru
B Menuju ke kawasan lapang
C Membunyikan loceng amaran
D Mengosongkan bengkel dengan segera
13 Antara berikut yang manakah urutan langkah-langkah mengendalikan alat pemadam api?
I Cabut pin picu keselamatan
II Halakan “nozel” ke punca api
III Tekan tuas rapat kepada pemegang
A I, II dan III
B I, III dan II
C II, III dan I
D II, I dan III
14 Antara slogan yang berikut, manakah yang paling sesuai diletakkan di dalam
bengkel?
A Sabar Membawa Berkat
B Utamakan Keselamatan
C Peraturan Bengkel Untuk Semua
D Rajin Dan Usaha Tangga Kejayaan
15 Etika dan budaya kerja diamalkan supaya
I menjamin mutu kerja
II memudahkan cara bekerja
III menjadikan tempat kerja lebih selesa
IV memupuk hubungan yang baik antara satu sama lain
A I dan II
B II dan III
C I, II dan III
D I, II, III dan IV
16 Bengkel Kemahiran Hidup di sekolah perlu dilengkapkan dengan alat
keselamatan seperti
I alat pemadam api
II buku kedatangan pelajar
III kotak pertolongan cemas
IV buku rekod kemalangan dan kecederaan
A I dan II
B I dan III
C II dan III
D III dan IV
17 Etika kerja bermaksud
A disiplin dan sikap individu terhadap kerja
B amalan tidak membazir dan sentiasa ceria
C peradaban manusia seperti berilmu dan berkemahiran
D cara peradaban yang menjadi amalan dalam organisasi
18 Seorang formen mempunyai tugas untuk
A membersih lantai dan menyusun peralatan di makmal
B memastikan para pelajar menggunakan alat tangan yang betul semasa menjalankan kerja amali
C melakukan kerja penyelarasan tugas membuka dan menutup tingkap di makmal
D memastikan pelajar menjalankan tugas mengikut giliran tugasan masing-masing
19 Langkah keselamatan yang harus diamalkan ialah
A menguji ketajaman pahat dengan jari
B menangkap pahat yang terjatuh kelantai
C menggunakan pahat yang tajam semasa memahat
D menggunakan pahat yang tumpul semasa memahat
20 Seseorang
pekerja yang menggunakan mesin gerudi hendaklah memakai kaca mata
keselamatan . Antara berikut yang manakah langkah lain yang sepatutnya
diambil oleh pekerja itu?
I Memakai kasut bertapak getah
II Mengapit benda kerja dengan ragum
III Menarik pemegang dengan kuat supaya mata gerudi berputar dengan laju
IV Melepaskan pemegang sekali sekala supaya mata gerudi tidak terlalu panas
A I, II dan III
B I, II dan IV
C I, III dan IV
D II, III dan IV
21 Antara berikut, yang manakah merupakan kepentingan organisasi bengkel?
I memupuk etika kerja dikalangan pekerja
II Pekerja dapat menjalankan kerja dengan teratur
III Membebankan pekerja dengan pekerja tambahan
IV Mencegah berlakunya kemalangan dan kecederaan
A I, II dan III
B I, II dan IV
C II, III dan IV
D I, II, III dan IV
22 Antara berikut, yang manakah adalah langkah keselamatan bengkel?
I Sentiasa mengamal tabiat kerja yang baik
II Sentiasa memastikan kebersihan makmal
III Sentiasa menyimpan bahan ditempan yang sesuai dan teratur
IV Sentiasa memastikan suis ditutup sebelum meninggalkan makmal
A I, II dan III
B I, II dan IV
C II, III dan IV
D I, II, III dan IV
23 Apabila berlakunya kecederaan yang kecil di dalam bengkel, langkah pertama yang perlu dilakukan ialah
A melaporkan kepada guru dengan segera
B menghubungi ibu bapa pelajar tersebut
C melakukan rawatan pertolongan cemas
D menghantar pelajar tersebut ke hospital
24 Mengapakah gergaji yang tumpul tidak boleh digunakan dalam kerja kayu?
A Ia membazirkan tenaga
B Ia melambatkan kerja
C Ia mendatangkan bahaya
D Ia merosakkan benda kerja
25 Pakaian yang sesuai dibengkel semasa menggunakan mesin gerudi elektrik adalah seperti berikut kecuali
A memakai baju berlengan panjang
B memakai sarung tangan
C memakai gogal
D memakai apron
26 Manakah antara berikut ,perlu ada di dalam kotak pertolongan cemas
I Plaster
II Iodin
III Sabun
IV Air mineral
A I dan II
B I dan III
C II dan IV
D III dan IV
27 Apakah yang dimaksudkan dengan organisasi bengkel?
A Cara-cara mengemas kini keadaan di dalam bengkel
B Sistem menyimpan alatan dengan kemas dan teratur
C Sistem tugasan yang menyenaraikan tugas murid dan pembantu bengkel
D Sistem pengurusan yang memerlukan kerjasama antara murid dengan guru
Soalan Masakan
1 Apakah yang dimaksudkan dengan perancangan menu?
A Rancangan masakan untuk seminggu
B Hidangan kegemaran ahli keluarga
C Senarai sajian makanan yang terancang
D Makanan yang dihidang secara peranggu meja
2 Antara makanan yang berikut manakah termasuk dalam hidangan sepinggan lengkap?
l Roti
ll Pizza
lll Nasi goreng
lV Roti canai
A I, II dan III
B I, III dan IV
C II, III dan IV
D I, II, III dan IV
A Memerah santan
B Mengelap tangan
C Menutup makanan
D Mengesat pinggan mangkuk
4 Antara berikut ialah jenis kain dan kegunaannya. Pilih pasangan yang betul.
Jenis kain
|
Kegunaan
| |
A
|
Kain pencuci
|
Mengeringkan pinggan mangkuk
|
B
|
Kain pengelap pinggan
mangkuk
|
Menutup makanan yang telah di masak
|
C
|
Kain ketuhar
|
Mengalihkan makanan panas dari dapur
|
D
|
Kain maslin
|
Mengelap dan mengeringkan tangan
|
5 Antara yang berikut manakah hidangan sepinggan lengkap cara timur bagi orang
India?
l Laksa
ll Tose
lll Roti canai
lV Nasi ayam
A I dan II
B I dan IV
C II dan III
D III dan IV
6 Antara yang berikut, manakah yang dilakukan dalam persiapan menyaji cara barat?
A menggunakan pinggan mangkuk kalis karat
B menyediakan kendi untuk membasuh tangan
C memastikan setiap individu disediakan piring sos
D meletakkan gelas di sebelah kanan pinggan makan
7 Antara hidangan berikut yang manakah perlu disediakan terlebih dahulu dalam
penyediaan memasak?
l Hidangan yang perlu dihidangkan sejuk seperti salad
ll Hidangan yang mudah dan cepat disediakan seperti menggoreng sayur
lll Hidangan yang perlu dihidangkan panas-panas seperti sup
lV Hidangan yang mengambil masa yang lama untuk dimasak
A I dan II
B I dan IV
C II dan III
D III dan IV
8 Antara berikut yang manakah minuman berkhasiat?
l Kopi
ll Jus Karot Bersusu
lll Air barli
lV Koko
A I dan II
B II dan III
C II dan IV
D III dan IV
9 Antara berikut yang manakah kutleri?
l Sudu
ll Penyepit
lll Garpu
lV Cawan
A I,II dan III
B I,III dan IV
C I,II dan IV
D II,III dan IV
10 Semasa menikmati hidangan makan tengah hari bersama saudara mara di rumah,
bagaimanakah cara untuk mendapatkan lauk yang jauh?
A Meminta orang lain menghulurkannya
B Bangun dan mengambil sendiri makanan itu
C Membongkok untuk mengambil makanan itu
D Berdiri dan meminta dihidangkan lauk tambahan
11 Antara yang berikut,manakah etika makan yang betul?
I Duduk dengan selesa
II Menyuap makanan dengan cermat
III Membasuh tangan semasa makan
IV Menggunakan tapak tangan untuk menggaul nasi
A I dan II
B I dan IV
C II dan III
D III dan IV

§ Daging yang lembut
§ Sayuran yang ranggup
§ Puding yang lembut
12 Aspek yang dinilai untuk pernyataan di atas ialah
A rasa
B warna
C tekstur
D cara masak
13 Antara berikut yang manakah susunan lengkap yang betul untuk membuat minuman
belimbing?
I Buatkan sirap
II Masukkan sirap
III Potong belimbing dan perah jusnya
IV Tapis jus belimbing
A I, III, II, IV
B I, III, IV, II
C III, IV, II, I
D III, IV, I, II

§ Makanan mudah diperolehi
§ Makanan segar dan berkhasiat
14 Faktor dalam perancangan menu di atas adalah berkaitan dengan
A tujuan sajian
B kepelbagaian
C perbelanjaan
D sumber makanan semasa
15 Hidangan lontong terdiri daripada
A nasi putih , kari ikan dan sambal ikan bilis
B nasi lemak, sambal ikan bilis dan timun
C nasi impit, kuah lodeh dan sambal kacang
D nasi putih, sambal ikan bilis dan telur
16 Senarai masakan dalam sesuatu hidangan disebut sebagai
A menu
B resepi
C susunan kerja
D pilihan masakan
17 Anda dikehendaki menyajikan sejenis hidangan sepinggan lengkap untuk makan
malam. Hidangan itu haruslah
I dikukus
II berkuah
III menarik
IV seimbang
A I dan II
B I dan IV
C II dan III
D III dan IV

·
Pemilihan menu adalah bergantung pada jantina, umur, aktiviti dan kesihatan
18 Pernyataan di atas adalah menerangkan tentang faktor
A masa
B keperluan
C kemudahan fizikal
D bilangan tetamu
19 Apakah faktor-faktor yang perlu dipertimbangkan semasa merancang menu?
I Kegemaran
II Kepelbagaian
III Perbelanjaan
IV Sumber tenaga
A I sahaja
B II dan III
C I, III dan IV
D I, II, III dan IV
20 Yang manakah antara berikut merupakan alatan memasak?
I Penunu
II Petitin
III Sudip
IV Loyang
A I danII
B II dan III
C I, III, IV
D I, II, III dan IV
21 Antara pernyataan berikut, manakah yang menerangkan menu yang paling
tepat?
A Senarai bahan-bahan kering dan bahan-bahan basah
B Senarai masakan untuk sesuatu sajian
C Disediakan dan dimasak serta boleh disajikan secara peranggu meja
D Satu hidangan lengkap yang mengandungi kesemua nutrien yang
diperlukan oleh tubuh
22 Antara hidangan berikut yang manakah perlu dihidangkan secara panas?
I Sup
II Ayam goreng
III Jus buah-buahan
IV Salad buah-buahan
A I dan II
B I dan III
C II dan III
D III dan IV
23 Apakah kebaikan membuat perancangan menu untuk sesuatu sajian?
A Memenuhi selera setiap individu
B Mengurangkan sumber nutrien
C Memastikan semua orang kenyang
D Menghasilkan makanan yang lazat
24 Minuman bersusu dapat dikelaskan sebagai minuman
A berkhasiat
B menyegarkan
C mengenyangkan
D merangsangkan
25 Etika makan ialah peraturan atau tata cara yang baik dan sesuai ketika makan.
Pernyataan yang berikut adalah benar mengenai etika makan kecuali
A meletakkan napkin di atas paha
B meniup makanan yang panas
C menyuap makanan sedikit demi sedikit ke dalam mulut
D meminta bantuan orang yang berhampiran untuk mengambil makanan yang jauh
A Menambah rasa
B Menambah selera
C Menambah tekstur
D Menambah bentuk
27 Mengapakah kita digalakkan menyediakan senarai beli-belah sebelum berbelanja?
A Dapat membantu perniaga
B Dapat mengawal perbelanjaan harian
C Dapat menyediakan wang yang banyak
D Dapat mengelak pembaziran dan berjimat
A capati
B kari bilis
C roti canai
D nasi goreng
I memakai apron dan penutup rambut
II menyediakan peranggu meja yang sesuai
III menggunakan kain dapur yang bersih
IV mengemas meja sajian selepas digunakan
A I dan II
B II dan III
C I dan III
D II dan IV
30 Alatan asas di bilik dapur seperti pisau, sudu, dan garpu dikenali sebagai
A kutleri
B pasteri
C picagari
D pizagari
No comments:
Post a Comment